ua
Особистий кабінет
Правильне харчування під час вагітності | Блог | Медіацентр
ua
Правильне харчування під час вагітності | Блог | Медіацентр

Правильне харчування під час вагітності

Правильне харчування під час вагітності | Блог | Медіацентр


На здоров'я людини впливає безліч факторів та одним з найвагоміших є харчування. Їжа як будівельний матеріал, з якого складаються клітини та тканини. Отже, здорове та правильне харчування є основою для нормального функціонування органів та систем організму.

Під час вагітності те, з чого складається раціон жінки, впливає не лише на її здоров'я, а й на організм дитини. До того ж, збалансоване харчування сприятиме не лише зміцненню малюка, а також допоможе майбутній мамі зберегти фігуру та підтримати гарне самопочуття. Саме тому важливо знати про особливості харчування вагітних.

В цій статті ви дізнаєтесь:

  • Дієта для вагітних
  • Особливості харчування на різних триместрах вагітності
  • Що корисно їсти вагітним?
  • Які продукти варто виключити з раціону?
  • Як бути красивою під час вагітності та не сильно погладшати?
  • Від яких продуктів набирає вагу дитина в утробі?

 

Дієта для вагітних

При нормальному перебігу вагітності раціон жінки не потребує жорстких обмежень та особливих дієт. Достатньо дотримуватись правил збалансованого, правильного та раціонального харчування:

  • їсти часто невеликими порціями;
  • не можна переїдати та голодувати;
  • обмежити в раціоні жирні, смажені, копчені та гострі продукти;
  • при печії відмовитись від цитрусових та шоколаду;
  • вживати їжу багату клітковиною – фрукти, зелень, стручкова квасоля, цільнозерновий хліб;
  • одразу після прийому їжі не варто лягати;
  • дотримуватися питного режиму – не менше 1,5л води на день;
  • пиття мінеральних вод без газу;
  • не вживайте лікарських препаратів без консультації лікаря.

Особливості харчування на різних термінах вагітності

Потреби організму вагітної жінки на різних триместрах відрізняються, тому важливо скорегувати надходження різних мікроелементів та речовин в залежності від потреб організму.

Як відомо, співвідношення білків, жирів та вуглеводів має становити 1:1:4. До того ж, джерело та склад макроелементів відіграють велику роль в якості харчування вагітної.

Найкращим джерелом білка є тваринний білок, відсоток яких має складати не менше 50% загальної його кількості. Тваринний білок міститься в м’ясі (найкраще птиці), рибі, яйцях. Джерелом рослинних білків можуть бути бобові, горіхи, насіння.

Білок є важливим для формування здорового плоду – 33% білка, вжитого в їжу, йдуть на формування тканин плоду.

З жирами все навпаки – в раціоні мають переважати рослинні жири. Найкращим джерелом є рослинні олії, з тваринних жирів варто вживати вершкове масло.

Вуглеводи – це джерело енергії для організму. Вуглеводи надходять в організм при вживанні овочів, круп, фруктів та зелені.

Важливо приймати їжу багату на клітковину. Це допоможе запобігти розвитку закрепу вагітних.

Харчування вагітної в І триместрі вагітності майже не відрізняється від її звичного раціону. Калорійність добового раціону залежить від росту і маси тіла жінки, підбирається індивідуально та приблизно складає 2000 – 3000 ккал.

На ІІ та ІІІ триместрах вагітності калорійність має складати 2800-3000 ккал на добу. Варто виключити з раціону екстрактивні речовини – бульйони, копчення, прянощі, пересолену та гостру їжу.

Обов’язково необхідно слідкувати на питним режимом.

Що корисно їсти вагітним?

  • Вагітним корисно вживати в їжу багато рослинних продуктів – овочі, фрукти, зелень.
  • Продукти з високим вмістом клітковини: зелень, яблука (сирі і печені), стручкова квасоля, цільнозерновий хліб. Якщо вагітна не звикла харчуватися такими продуктами, необхідно вводити їх в раціон поступово, щоб попередити виникнення здуття та дискомфорту.
  • Для адекватного розвитку плода корисним є тваринний білок – м'ясо, риба та молочні продукти.
  • Свіжі овочі та фрукти набагато краще засвоюються та містять більше вітамінів ніж термічно оброблені продукти.
  • Під час вагітності потреба жіночого організму у вітамінах зростає більш ніж в 2 рази. Деякі вітаміни можна отримати з продуктів харчування. Продукти багаті на різні вітаміни:
    • вітаміни групи В, а саме В1, В2, В6 та В12 – м’ясо, м’ясні продукти та яйця;
    • вітамін А – молочні продукти, печінка, ікра, морква, шпинат та броколі;
    • Вітамін С – болгарський перець, цитрусові, ківі, буряк, спаржа, капуста;
    • вітамін К – гарбуз, щавель, петрушка, шпинат, горох, яйця, кріп;
    • фолієва кислота – сочевиця (це найбільш важливий продукт для фолієвої кислоти), зелений салат, овочі, помідори, яйця, цільнозернові продукти. Фолієва кислота впливає на розвиток нервової трубки плода. Саме тому достатня кількість цього вітаміну необхідна для нормального формування організму малюка. В більшості випадків його надходження з їжею недостатнє, тому вагітним призначають його в таблетованій формі.

Лікарі дієтологи та терапевти МЦ «Лелека» нададуть вам рекомендації щодо корисного і різноманітного раціону харчування під час вагітності, та допоможуть підібрати дозування вітамінів відповідно до ваших потреб для запобігання гіповітамінозу і легкого перебігу вагітності.

Які продукти варто виключити з раціону?

Під час вагітності в жінки можуть виникати бажання, що не завжди відповідають поняттям здорового харчування. Необхідно знати від яких продуктів харчування варто відмовитись:

  • фастфуд;
  • магазинні солодощі;
  • білий цукор;
  • маргарин і продукти, що його містять;
  • сирі продукти (риба, м’ясо, яйця);
  • кетчупи, соуси, майонез;
  • консерви і консервовані соки;
  • копчені продукти;
  • велика кількість цитрусових та екзотичних фруктів;
  • сіль та гострі спеції у великій кількості;
  • лимонади і ненатуральні соки;
  • алкогольні напої;
  • продукти, що несуть ризик інфекційного отруєння.

Вагітним не дозволяється вживання алкогольних напоїв – вони можуть призвести до підвищення артеріального тиску, що є ризиком розвитку еклампсії чи прееклампсії. Солона їжа збільшує навантаження на нирки й також може спровокувати підвищення артеріального тиску.

Через неправильне харчування при вагітності у жінки може з’являтися біль у животі, печія, нудота, здуття живота, запори тощо.

Про біль у животі під час вагітності можете прочитати в статті «Біль у шлунку при вагітності: чому і що робити?»

А для вагітних жінок, які обожнюють каву, відповідь на питання чи можна вживати вагітній каву – ми дали детальну відповідь в статті «Кава під час вагітності – чи можна?»

 

Як бути красивою під час вагітності та не сильно погладшати?

Під час вагітності жінка набирає вагу і це нормально.

Набір ваги до 12-14 кг є цілком нормальним і в більшості випадків не є проблемою. Для того, щоб вберегти свою фігуру та швидше відновитися після пологів варто дотримуватись простих правил.

Існує міф, що вагітні їдять за двох – це не так. Добова калорійність раціону жінки при надії складає таку ж кількість калорій в І триместрі, як до вагітності, а в ІІ та ІІІ триместрах збільшується на 200-300 ккал, але аж ніяк не вдвічі. Саме тому, важливо не переїдати.

Коли виникає бажання з’їсти щось шкідливе, варто замінити ці продукти на улюблені корисні та смачні продукти.

Інколи вагітна жінка не може контролювати апетит і постійно хоче їсти. В такому випадку варто їсти часто – 5-6 разів на день, але маленькими порціями.

Замість солодких напоїв (магазинних соків, солодкої води та чаю з цукром), краще пити воду та свіжовичавлені соки.

Дозована фізична активність допоможе тримати тіло в тонусі. Корисними будуть вправи для вагітних, прогулянки на свіжому повітрі, плавання та аквааеробіка. До того ж, вправи для зміцнення спини допоможуть виносити дитину та полегшать перебіг вагітності.

Для спостереження за набором ваги можна проводити контрольне зважування раз на 2 тижні чи раз в місяць. Під час планового огляду в гінеколога ви можете показати щоденник ваги та лікар надасть поради щодо харчування або ж допоможе скласти меню разом з дієтологом.

Від яких продуктів набирає вагу дитина в утробі?

Немає чіткої залежності між певним продуктом та підвищенням ваги плоду. Однак, підвищення вживання великої кількості глюкози матір’ю під час вагітності сприяє більшому засвоюванню цукру малюком. Глюкоза є енергетичним паливом, але її надлишок призводить до підвищення ваги. Отже, вагітній жінці варто обмежити вживання продуктів з високим вмістом глюкози.

Якщо у вас залишились питання щодо харчування чи потрібна допомога з формуванням меню, наші лікарі-дієтологи з радістю допоможуть вам.

Бажаємо вам легкої вагітності!

Автори

Соколова Анастасія Максимівна

Лікар ендокринолог, лікар дієтолог
Досвід роботи - 9 років

Дата публікації: 29 листопада 2023 року
Поділитися:

Записатися


Реєстрація успішна!


З вами зв’яжеться спеціаліст контакт-центру для узгодження дати та часу прийому.
Заявки опрацьовуються в робочий час з 10:00 до 20:00 з понеділка по неділю.


Дякуємо, що обираєте «Лелеку»!

Ми зв'яжемося з вами найближчим часом.

Наші новини

всі новини

Check-up «Перевір родимки» зі знижкою

У травні акційний check-up «Перевір родимки» лише за 950 грн. (консультація лікаря + дерматоскопія). В Check-Up «Перевір родимки»...

Акція «Попередь рак грудей»

Ми хочемо нагадати жінкам про важливість регулярного обстеження молочних залоз з метою контролю їх стану, та у випадку будь-яких змін, раннього їх виявлення та...

Знижки місяця від Центру сучасної хірургії...

В травні 2024 року «Лелека» оголошує знижки на консультації лікарів та хірургічне лікування у Центрі сучасної хірургії : ✳️ - 40% знижки на...

Якщо у вас залишилися питання, зв'яжіться з нами за телефоном:

Зворотній дзвінок

ПІБ
Телефон