Жовчний міхур є одним з важливих ланок травної системи, основною функцією якого є накопичення жовчі, яка представляє собою насичену, рідинної консистенції, суміш із холестерину, білірубіну та солей жовчних кислот. У випадку виникнення захворювань міхура, харчування є однією із важливих складових лікування.
Із статті ви дізнаєтеся:
- Які найпоширеніші захворювання жовчного міхура: причини виникнення та симптоми?
- Для чого потрібна дієта при жовчнокам’яній хворобі та холециститі?
- Основні принципи харчування при жовчнокам’яній хворобі
- Які продукти корисні при каменях у жовчному?»?
- Які продукти не можна вживати при ЖКХ?
- Поради для дотримання дієти при жовчнокам’яній хворобі»?
Які є захворювання жовчного міхура: причини виникнення та симптоми?
Камені в жовчному міхурі (ЖКХ) — найбільш поширене захворювання жовчного міхура. Утворення каменів у жовчному міхурі виникає внаслідок застою жовчі і значного перевищення солей. Цей процес супроводжується порушенням нормального обміну речовин.
Причини, які призводять до жовчнокам'яної хвороби (ЖКХ):
- Відсутність регулярного харчування: при постійному голодуванні або, навпаки, переїданні, виникає порушення обміну речовин.
- Відсутність фізичних навантажень: жовчнокам'яна хвороба особливо часто виникає внаслідок застою в організмі, відсутності фізичних вправ для організму.
- Тривалий прийом гормональних контрацептивів, які негативно позначаються на гормональному фоні жінки і провокують порушення обміну речовин.
Близько 3% людей із конкрементами жовчного міхура щорічно звертаються за медичною допомогою внаслідок появи симптомів загострення болю у правому підребер’ї, нудоти та в поєднанні з жовтушністю слизових оболонок та шкіри.
Розрізняють також основні види патології жовчного міхура у дорослих:
Гострий холецистит — це гостре запалення жовчного міхура, що супроводжується помірним болем в правому підребер’ї, підвищенням температури тіла та, зазвичай, потребує невідкладного хірургічного лікування. Може виникнути, коли жовчний камінь блокує вихід жовчі з жовчного міхура.
Хронічний холецистит —це запальне захворювання жовчного міхура, яке розвивається поступово без особливих симптомів найчастіше на фоні ЖКХ, і є досить поширеним діагнозом під час ультразвукового дослідження переважно у осіб жіночої статі, людей із зайвою вагою. Це пов’язано з тим, що у людей з надмірною вагою зазвичай більше холестерину в жовчі, що спричинює утворення жовчних каменів. Також у людей з надмірною вагою жовчний міхур часто не функціонує належним чином.
Основні симптоми, що вказують на захворювання жовчного міхура:
- Біль в проекції правого підребер’я або у верхніх відділах живота.
- Біль у верхній правій частині живота, що іррадіює в праве плече.
- Посилення болю після прийому жирної їжі.
- Жовтяниця (жовтушність шкіри та слизових оболонок).
- Нудота і блювання.
- Загальна слабкість, лихоманка.
- Зміна кольору сечі та калу (темно-жовтого кольору сеча/знебарвлений кал).
При виникненні больових відчуттів, рекомендовано виконати УЗД органів черевної порожнини, загальний аналіз сечі і крові з метою уточнення діагнозу.
Лікування та дієтичні рекомендації при жовчнокам’яній хворобі та інших захворюваннях жовчного міхура мають бути призначені лікарем-гастроентерологом.
Для чого потрібна дієта при жовчнокам’яній хворобі та холециститі?
Харчування при захворюваннях жовчного міхура є важливою складовою у лікуванні.
В основі лікування жовчнокам’яної хвороби є зміна режиму харчування, також необхідно зменшити в раціоні продукти, що містять холестерин. Найбільш багатими на холестерин є жовтки курячих яєць, жирне м'ясо та риба, сало.
Для боротьби з уже високим рівнем холестерину необхідно збільшити прийом продуктів, які містять магній: гречана і вівсяна каші.
Жовчний міхур допомагає перетравлювати жирну їжу. Тому відразу після його видалення слід суттєво обмежити смажену та жирну їжу. Після операції жирові калорії, отримувані з жирів мають складати менше 30% добової калорійності.
«Зміни транспорту жовчі після хірургічного втручання впливає на стан мікробіому кишечника. Це може проявлятися здуттям живота, порушенням моторики, діареєю або її чергуванням із запорами. Слід поступово розширювати присутність у раціоні продуктів, які містять велику кількість харчових волокон (клітковини) – овочів, фруктів, ягід, цільнозернових продуктів, бобових, горіхів та насіння. Варто аналізувати, які з них краще переносяться і уникати тих, що провокують кишечні симптоми. Водночас, відмова від споживання рослинної їжі є абсолютно неприйнятною, не полегшуючи симптомів та погіршуючи композицію мікробіому кишечника з подальшими негативними наслідками», – зазначає лікар-дієтолог та лікар-гастроентеролог вищої категорії, професор Олег Швець.
Основні принципи харчування при жовчокам’яній хворобі:
- Пацієнтам з жовчокам’яною хворобою необхідно дотримуватись 5-6 разового прийому їжі на день.
- За способом приготування їжа має бути відвареною, приготовленою на пару, запеченою в духовці.
- Страви мають бути теплої кімнатної температури.
- Повністю переглянути продукти, які входили в щоденний раціон до хвороби та стали причиною виникнення застою жовчі і утворення каменів.
Заборонені продукти:
- Сіль, цукор, спеції.
- Гарячі або охолоджені страви.
- Категорично заборонено копчену, смажену їжу та кислі продукти.
Які продукти корисні при ЖКХ?
Продукти, які необхідно ввести в раціон при жовчнокам'яній хворобі:
- каші: гречана, вівсяна, манна, пшоняна;
- м’ясні продукти: м’ясо відварене нежирні сорти (телятина, кролик, індичка, куряча грудка), парові котлети;
- риба: нежирні сорти риби відварна, на пару або запечена (оселедець, кета, тріска, щука, хек);
- морська капуста і деякі види морепродуктів. Вони містять йод, який сприяє зв'язуванню холестерину;
- хлібобулочні вироби: житній та пшеничний вчорашній підсушений, сухарі, хліб з висівок, галетне печиво;
- фрукти, ягоди, овочі: курага, чорнослив, родзинки без кісточок, абрикоси, персики, дині, сушені яблука і груші. Іноді можна невелику кількість домашнього варення або пастили з абрикоса і яблук, муси та желе.
- овочі: буряк, цвітна капуста, помідори, баклажани, кабачки, картопля, морква, всі овочі, приготовані на пару, відварені або запечені з невеликою кількістю рослинної олії;
- напої: компоти, морси, кисіль, овочеві соки, чай з лимоном або молоком, мінеральні води без газу з вмістом лугу (Боржомі, Лужанська);
- супи вегетаріанські круп’яні;
- солодощі: мед, пастила, мармелад;
- молочні продукти: сир нежирний, кефір, ацидофільне молоко, знежирені йогурти, сири негострі.
Загальний склад спеціального харчування при жовчнокам'яній хворобі повинен містити:
- білків – 100 грам на день,
- жирів не більше 70 грам,
- вуглеводів 500 грам.
Які продукти не можна вживати при ЖКХ?
Продукти, прийом яких заборонено:
- хлібобулочні вироби: здобна випічка, пончики, млинці, торти і тістечка з кремом, свіжий хліб, смажені пиріжки, чебуреки;
- молочні продукти: сир, сметана, молоко, вершки і сири з високим відсотком жирності;
- яйця та жири: смажені та сирі яйця, яєчні жовтки, сало, маргарин, смалець;
- супи: наваристі бульйони;
- гриби, бобові, щавель, редис;
- риба: солона і копчена риба жирних сортів (осетрові);
- м’ясні продукти: ковбаса, сардельки, сосиски, напівфабрикати, жирне м’ясо (свинина), смажене м’ясо, копчені ковбаси, консерви, гуска, качка.
При виключенні з раціону цих продуктів, значно зменшується утворення холестерину і вироблення жовчі у великій кількості.
Алкогольні напої негативно впливають на організм людини з жовчнокам'яною хворобою. До найбільш шкідливих спиртних напоїв відносяться пиво та інші слабоалкогольні напої, прийом яких необхідно виключити.
Поради для дотримання дієти при жовчнокам’яній хворобі та холециститі
Харчування при жовчокам’яній хворобі повинне бути різноманітним, тому старайтеся щодня готувати нові страви, робити свій раціон цікавим і корисним. Загальний склад спеціального харчування при жовчнокам'яній хворобі повинен містити:
- білків – 100 грамів на день,
- жирів – не більше 70 грамів на день,
- вуглеводів – 500 грамів.
З метою профілактики утворення каменів до раціону харчування додають такі продукти:
- куркума (підсилює секрецію жовчі та засвоєння жирів, впливає на зниження концентрації ліпідів;
- свіжовіджаті фруктові та овочеві соки (лимонний, томатний, буряковий, сік з селери). Завдяки наявності пектину яблучний сік сприяє розм’якшенню каменів жовчного міхура та запобігає утворенню нових каменів.
- оливкова олія, риба (форель, сьомга, скумбрія) є запасами ненасичених жирних кислот, недостатність яких перешкоджає розпаду холестерину.
- вживання корисних харчових продуктів та контроль ваги дозволяє значно знизити ризики захворювань печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів.
Пам'ятайте, правильне харчування є запорукою здорового життя.