Харчова алергія | Статті наукові | Медіацентр | «Лелека» - №1 пологовий будинок в Києві

ua
Личный кабинет

Харчова алергія

Харчова алергія  – надмірна реакція імунної системи на компоненти їжі у генетично схильної людини.
На сьогодні профілактика харчової алергії є важливим питанням збереження здоров’я, яке стосується дітей і дорослих. Прояви харчової алергії можуть бути від ледь помітної симптоматики до станів, які загрожують життю.

Спрогнозувати тяжкість і тривалість алергічної реакції неможливо. Їжа, яка викликала легкі симптоми, може викликати виражені симптоми в інший час. Алергія може виникнути на продукти, які ви вживали без проблем до цього роками.

Харчова алергія у дітей зустрічається частіше ніж у дорослих. Фактори, які сприяють формуванню харчової алергії: генетична схильність, штучне вигодовування, одноманітне харчування, запальні захворювання кишківника, дисбіоз, глистні та протозойні інвазії, зниження кислотності шлункового соку, недостатня функція підшлункової залози, ензимопатії, дискінезія жовчовивідних шляхів, склад мікробіому кишківника, стан місцевого імунітету.

Практично всі продукти харчування, за виключенням солі та цукру, можуть викликати алергічну реакцію. У дітей харчова алергія найчастіше викликають молоко, яйця, арахіс. Більшість симптомів виникають через декілька хвилин до 2 годин після вживання їжі, в деяких випадках через 4-6 годин та пізніше. Найбільш серйозною алергічною реакцією є анафілаксія, яка проявляється утрудненим диханням, різким падінням артеріального тиску, прискореним серцебиттям. Анафілаксія – це стан, який загрожує життю та потребує негайного введення адреналіну. Тому потрібно мати при собі письмовий план дій у надзвичайних ситуаціях.

У людей харчова алергія на певний компонент їжі може бути перехресна реактивність на інші продукти. Потрібно звернутися до алерголога для вивчення характеру алергії та ризику анафілаксії, отримати конкретні рекомендації, яких продуктів потрібно уникати. Дієтолог допоможе підібрати індивідуальний план харчування з урахуванням всіх рекомендацій, надасть інформацію як читати склад продуктів харчування, вести щоденник харчування.

Прогноз при харчовій алергії неоднозначний. На молоко, яйця, пшеницю, сою з часом може розвинутися толерантність (дитина “переросте” алергію до їжі). Алергія на арахіс, горіхи, рибу, морепродукти, як правило, зберігається впродовж всього життя.
Неможливо передбачити чи успадкує дитина харчову алергію, навіть, якщо у батьків, братів або сестер є алергічні прояви на їжу. Проводяться клінічні дослідження, як можна попередити розвиток харчової алергії.

На сьогодні, відсутні дані, які б підтверджували можливість первинного запобігання алергії, шляхом дотримання обмежень в дієті мами під час вагітності та лактації, а також виключення алергенних продуктів у немовлят віком понад 6 місяців. Навпаки, є дослідження про позитивний вплив раннього введення алергенних продуктів (зокрема, арахісу) на розвиток толерантності до цих продуктів.

Профілактика харчової алергії.

Немовлята із високим ризиком алергії – діти, у яких хоча б один із батьків або братів чи сестер має обтяжений алергологічний анамнез. Новонародженим з групи високого ризику рекомендовано виключно грудне вигодовування протягом перших 4-6 міс. життя або вигодовування за допомогою суміші з гідролізованим білком (підбирається разом з педіатром чи сімейним лікарем).

 Атопічний дерматит – це хронічне запальне захворювання шкіри, супроводжується свербіжем, має рецидивуючий перебіг, частото зустрічається в сім’ях з іншими атопічними захворюваннями (бронхіальна астма та/або алергічний риніт)

Інформацію підготував лікар акушер-гінеколог пологового будинку "Лелека" Леся Ситник.

12 травня 2020 року
Поділитися: