ua
Личный кабинет
Міцний імунітет | Статті наукові | Медіацентр | Лелека
ua
Міцний імунітет | Статті наукові | Медіацентр | Лелека

Міцний імунітет

Ділимося з вами порадами лікаря-дієтолога пологового будинку Лелека" Ситник Лесі.

Якісний сон, фізична активність та збалансоване харчування залежать від нашого вибору та є питаннями  пріоритету для зміцнення здоров’я та гарного функціонування імунної системи.

Вагітність та лактація – це стани, які супроводжуються підвищеними фізіологічними потребами. Виключення із раціону певних груп продуктів харчування, пропускання прийомів їжі (особливо сніданків) та хронічні захворювання, які можуть погіршувати засвоєння їжі є факторами ризику дефіциту калорій та нутрієнтів, зокрема вітаміну А, цинку, вітамінів групи В (В1, В6, В12), вітаміну Е, аскорбінової кислоти, заліза, есенціальних жирних кислот та інше.

Для збереження здоров’я мами та забезпечення всім необхідним для росту і розвитку дитини слід приділяти увагу формуванню нових типів та звичок харчування, добору відповідних продуктів харчування.
Потреби в нутрієнтах залежать від індивідуальних особливостей, зокрема віку, зросту, ваги, терміну вагітності, стилю життя, рівня фізичної активності.
Проте основні принципи здорового харчування для зміцнення здоров’я є загальними.
Щоденний раціон під час вагітності включає: фрукти, овочі, бобові (сочевиця, квасоля, нут), горіхи, цільні злаки (гречка, овес, пшениця, пшоно, овес, кіноа, коричневий або нешліфований рис), а також пісне м’ясо, птицю, рибу, яйця, молочні продукти.

Здоровий раціон харчування на дві третини  складається з рослинної їжі.
Одна порція овочів та фруктів це приблизно 80 г. На добу рекомендовано вживати мінімум 5 порцій, в середньому не менше 400 г (крім крохмалистих овочів таких як картопля, батат).
Рекомендовано вживати одну порцію (100 г) ягід щодня – лохина, смородина, ожина
Рекомендовано замінити висококалорійні продукти, такі як жирні та солодкі оброблені продукти (торти, випічка, печиво), а також страви з очищеної білої муки (хліб, макарони, піца, білий рис) на низькокалорійні та з високою поживною цінністю. Добре поєднувати різноманітні, різнокольорові овочі (моркву, кабачки, гарбуз, солодкий перець, спаржу, буряк, білокачанну, кольорову, брюсельську капусту, броколі, топінамбур, селера), а також фрукти, ягоди (свіжі, заморожені та сушені).

Потрібно пам’ятати, що половина чашки сухофруктів еквівалентна чашці свіжих фруктів, і при вживанні в великій кількості є джерелом надмірної калорійності раціону та фруктози.
Надавати перевагу ненасиченим жирам (містяться в рибі, авокадо, горіхах,  насінні, оливковій олії) замість насичених жирів (містяться в жирному м’ясі, вершковому маслі, кокосовій, пальмовій олії, вершках, сирі, салі). Промислові гідрогенізовані жири (трансжири), які містяться в їжі швидкого приготування, замороженій піці, перероблених харчових продуктах, печиві, бутербродних сумішах, повинні бути максимально обмежені або виключені з раціону. 
Горіхи, насіння є джерелами клітковини, незамінних жирних кислот, а також вітамінів та мінералів. Потрібно пам’ятати, що вони калорійні, тому вживати потрібно в помірних кількостях. Одна порція горіхів це 30 г (приблизно ¼ склянки).
Щодня рекомендовано вживати 1-2 столові ложки рослинної олії. Найкраще – це оливкова олія першого холодного віджиму. Корисні також кунжутна, лляна та інші нерафіновані олії в помірній кількості.
Для правильного функціонування імунної системи необхідний здоровий мікробіом. В шлунково-кишковому тракті знаходиться найбільша кількість імунокомпетентних клітин, яка відповідає за резистентність організму. 
Оптимізувати свій мікробіом можна і за допомогою харчування. Рекомендовано включити в раціон ферментовані продукти (квашені овочі, йогурт), а також достатню кількість клітковини (овочі, фрукти, ягоди, цільнозернові, насіння, горіхи).

Також рекомендовано:

• Обмежити вживання червоного м’яса та виключити ковбаси, сосиски, їжу з додаванням консервантів, ароматизаторів, надмірної кількості солі та підсилювачів смаку;
• Уникати запліснявілих злаків (круп) та запліснявілих бобових;
• Уникати надмірного вживання цукру - менше 10% (5%) сумарної енергії за рахунок вільного цукру, це приблизно 50 (25) г;
• Обмежити прийом рафінованої їжі, надавати перевагу простим, природнім, поживним та смачним стравам.

Дотримання правил безпеки приготування їжі та харчової гігієни є ефективним методом запобігання захворюванням

  • Виключити продукти високого ризику, які можуть бути потенційним джерелом патогенних мікроорганізмів (сирі або недоварені яйця, домашні або не консервовані паштети, сирі або недоварені м’ясо, птиця, риба);
  • Ретельно мити свіжі овочі, фрукти, зелень;
  • Зберігати продукти при відповідній температурі,  ретельно розігрівати раніше приготовлену їжу, дотримуватися правил особистої гігієни, перевіряти термін придатності продуктів на упаковці.

Їжею та життям потрібно насолоджуватися!

Авторы

Ситник Леся Петрівна

Лікар-дієтолог
Досвід роботи - 17 років

Дата публікації: 05 червня 2020 року
Поділитися:

Наші новини

всі новини

Медичний центр для жінок та дітей...

У Львові почав свою роботу Медичний центр для жінок та дітей «Лелека-UP» який об’єднав у собі жіночу консультацію та дитячу поліклініку....

Ведення пологів відновлено

Шановні пацієнти! Працює тимчасове пологове відділення на базі державного пологового будинку №5 у Києві за адресою проспект Валерія Лобановського, 2, у...

Жіноча консультація «Лелека» на Печерську...

Шановні пацієнти, раді повідомити, що 28 березня відновила роботу Жіноча консультація «Лелека» на Печерську.   Попри всі перешкоди на нашому...

  • Міцний імунітет | Статті наукові | Медіацентр | Лелека
  • Міцний імунітет | Статті наукові | Медіацентр | Лелека

Зворотній дзвінок

ПІБ
Телефон